homeDNA is onderdeel van ECI Software Solutions
Sluiten
Nieuws en updates WKB- Voorschouw en oplevering

WKB: Voorschouw en oplevering

20 juni 2023

De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. De Wet Kwaliteitsborging gaat hiervoor zorgen. In eerdere artikelen over de Wkb hebben wij de Bouwkwaliteit App met checklijst- en meldingsfuncties uitgelicht. Naast de checklijsten en meldingen kun je met de Bouwkwaliteit App ook voorschouwen en opleveren.

Proces verbaal van oplevering
Voor een koper is een oplevering van de woning erg belangrijk. Tijdens de oplevering wordt er een proces verbaal opgesteld, waarbij de kwaliteit wordt vastgelegd en wordt er gecontroleerd of er gebreken en/of afwijkingen zijn. Een koper kan ook gekozen hebben voor meer- en minderwerk. Ook dit wordt nauwkeurig nagelopen. Na oplevering wordt er getekend door beide partijen. De koper gaat akkoord, met uitzondering van de genoteerde opleveringsgebreken. Als aannemer beloof je deze gebreken binnen drie maanden op te lossen.

Het proces verbaal is dus voor zowel de aannemer als de koper een belangrijk document, waarin de kwaliteit en gebreken worden vastgelegd waar je als aannemer verantwoordelijk voor bent.

Voorschouw

Met een voorschouw wordt de woning van de koper alvast gecontroleerd op gebreken. Hierdoor heb je als aannemer de tijd om de gebreken vóór oplevering op te lossen.

Hoe gaat dit in zijn werk: homeDNA heeft een app ontwikkelt waarbij de koper zelf een ronde in het huis kan lopen en voorschouw meldingen kan toevoegen. Dit werkt hetzelfde als een melding maken via de Bouwkwaliteit App. De voorschouw kan nooit voltooid worden zonder dat de uitvoerder deze punten heeft nagekeken en bevestigd met zijn wachtwoord. Nadat de voorschouw voltooid is kunnen deze meldingen in de webapplicatie of in de Bouwkwaliteit App toegewezen worden aan een verantwoordelijke. De meldingen worden door de verantwoordelijke in behandeling genomen en opgelost voor oplevering.

Oplevering

Het opleverformulier wat homeDNA aanbiedt is samengesteld en goedgekeurd door SWK en Woningborg. In dit opleverformulier zijn de eerder gemaakte voorschouw meldingen uit de voorschouw app zichtbaar met de actuele status. Meldingen die nog niet op uitgevoerd of akkoord zijn kunnen met een handeling omgezet worden naar een opleverpunt. Dit scheelt tijd, omdat de melding niet nogmaals aangemaakt dient te worden. Na akkoord tekenen beide partijen.

Tweede handtekening

Nadat de herstelwerkzaamheden van de eventuele meldingen vanuit de eerste oplevering zijn opgelost kan de tweede handtekening gezet worden. Hier gaat de koper definitief akkoord met de opgeloste punten. Deze handtekening kan fysiek via de bouwkwaliteit app gezet worden, of digitaal worden opgevraagd. Wanneer de handtekening digitaal gezet wordt, doet de koper dit in zijn online woningdossier.

Het consumentendossier
Na het ondertekenen van het proces verbaal heeft de koper direct toegang tot het document via het online woningdossier. Dit dossier wordt vanuit de aannemer aangeboden. Dit dossier biedt een volledig overzicht in alle gemaakte voorschouw- en opleverpunten en de status. Dit alles in combinatie met de module Kopersbegeleiding.

Zowel de Bouwkwaliteit App met checklijst- en meldingsfuncties als de online omgeving van onze module Bouwkwaliteit helpen je stapsgewijs en eenvoudig met het opstellen van een deel van het as-built dossier. Dit dossier kan in zijn geheel op een transparante en prettige manier worden overgedragen aan de eigenaar van de woning via het woningdossier.

Contact

ECI | HomeDNA
Philipsstraat 9
3833 LC Leusden
Telefoon: 0318-548648
E-mail: info@homedna.nl

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat dan hier uw e-mailadres achter.