homeDNA is onderdeel van ECI Software Solutions
Sluiten
Nieuws en updates Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen aangenomen- wij zijn er klaar voor homeDNA

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen aangenomen: wij zijn

17 mei 2o19

14 mei was het dan eindelijk zover: de Eerste Kamer nam de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen aan. Aan de totstandkoming van de wet ging een lang en moeizaam proces vooraf, met veel discussie in zowel de Tweede Kamer als tussen de diverse maatschappelijke partners. De wet werd aangepast en met deze aanpassingen leek het er de laatste weken al op dat de wet nu zou worden aangenomen. Ook nu was er zeker geen sprake van een ruime meerderheid: 42 Eerste Kamerleden stemden voor en 33 stemden tegen. Al sinds 2015 houden wij ons bezig met deze (concept)wet: in 2015 en 2016 werd homeDNA al ingezet bij enkele pilotprojecten. De afgelopen periode werkten wij, samen met onze gebruikers en hun externe kwaliteitsborgers, aan functionaliteiten die de nieuwe werkwijze faciliteren.

HomeDNA faciliteert het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging

Hoewel de wet in 2017 ernstige vertraging opliep, houden veel van onze gebruikers al rekening met de komende veranderingen. Onze module Bouwkwaliteit faciliteert interne en externe kwaliteitscontrole op verschillende manieren. Zo kun je met homeDNA nu al zoveel mogelijk volgens de nieuwe vereisten werken. Zowel de Bouwkwaliteit App met checklijst- en meldingsfuncties als de online omgeving van onze module Bouwkwaliteit helpen je stapsgewijs en eenvoudig met het opstellen van een deel van het as-built dossier. Dit dossier kan in zijn geheel op een transparante en prettige manier worden overgedragen aan de eigenaar van een woning via het woningdossier. Met enkele externe kwaliteitsborgers hebben wij een koppeling voor de checklijsten, die vastleggen en controleren of alles tot stand komt volgens de regels van het Bouwbesluit. Ook is het mogelijk om een eigen gebruikersprofiel met bijpassende rechten te creëren voor een externe kwaliteitsborger.

Rapporteren, evalueren en optimaliseren

Los van het voldoen aan de nieuwe wet, die in 2021 van kracht wordt, bieden de kwaliteits- en veiligheidschecks en meldingen je de mogelijkheid om ook andere interne processen en ketensamenwerking met partners te optimaliseren. Met de module Bouwkwaliteit van homeDNA en de Bouwkwaliteit App leg je namelijk niet alleen vast, maar kun je op verschillende niveaus rapporteren en evalueren. Alle data uit het systeem wordt helder weergegeven en geeft je zo de inzichten om te sturen op verbetering van processen en het opgeleverde eindproduct. Dat is niet alleen in het voordeel van de woonconsument, maar voorkomt ook faalkosten tijdens het proces voor je eigen organisatie.

Contact

ECI | HomeDNA
Philipsstraat 9
3833 LC Leusden
Telefoon: 0318-548648
E-mail: info@homedna.nl

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat dan hier uw e-mailadres achter.